Shiatsu

Shiatsu

Een shiatsu behandeling werkt kalmerend, ontspannend, versterkt de vitaliteit en de basisconditie en kan klachten doen verminderen of wegnemen.

Shiatsu werkt op het energie niveau in het lichaam. Het is een vorm van Japanse manuele therapie en is ontstaan uit de eeuwenoude oosterse geneeskunde. Shiatsu kan breed worden toegepast, het werkt zowel preventief als therapeutisch bij acute en chronische klachten. Klachten kunnen fysiek zijn maar ook interne / inwendige problemen of mentale / geestelijke klachten.

De oosterse geneeskundige traditie beschouwt het lichaam en geest als één dynamisch energiesysteem. Het ziet het universum, de natuur als één groot energiesysteem (de macro kosmos) waar wij deel van uitmaken. Een belangrijk gegeven van de oosterse denkwereld is het eenheidsidee. Alles in het universum is verbonden met elkaar.


De shiatsu behandeling vindt plaats vanuit een holistische benadering. Tijdens een behandeling gaat de aandacht niet alleen naar de klacht of symptoom maar naar de gehele persoon, zijn leven en omgeving. Shiatsu richt zich niet alleen op het verhelpen van klachten maar ook op de algehele verbetering van de conditie van de persoon.

De oosterse geneeskunde spreekt van gezondheid als er sprake is van een energie balans en er voldoende energie aanwezig is wat vrijelijk door het lichaam stroomt.

Ziekte of het hebben van een klacht is deel van het leven. Ziekte ontstaat door een verandering of een verstoring van het stromen van de energie in ons lichaam. Ergens is er een disbalans. Shiatsu is gericht op het herstellen van deze energie verstoringen naar een gezond energetisch balans. Het zelfgenezend vermogen wordt hierbij gestimuleerd.

 

Hoe werkt het

In ons lichaam bestaat een netwerk van energiebanen (de meridianen) die oa over de huid lopen en verbinding hebben met de organen. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Je kunt het als een grote energie cirkel zien en waar de levensenergie (“ki” genaamd) doorheen stroomt. Hierdoor kunnen we als mens bewegen, denken, voelen, handelen, emoties ervaren etc. Alle meridianen hebben hun eigen functies zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. Bij goede gezondheid stroomt de levensenergie vrijelijk in dit netwerk en worden alle delen van het lichaam verzorgd en gevoed.

Wij als mens en dus ook ons energiesysteem is echter voortdurend aan veranderingen onderhevig. Dit kan stress, emoties of de eisen die de maatschappij aan ons stelt, zijn. Het kan moeilijk zijn om veranderingen te accepteren en te aanvaarden. De energiebanen kunnen hierdoor verstoord of geblokkeerd raken. Dit kan een disbalans van de daarbij behorende functie veroorzaken waardoor iemand in een later stadium klachten kan krijgen.

Bij shiatsu (“shi” betekent vinger en “atsu” druk) wordt gewerkt op de meridianen. Door middel van druk met duimen, vingers en handen wordt een meridiaan gevoeld en daar waar nodig behandeld, zodat de energie daar weer vrij kan stromen. Door het uitvoeren van strekkingen op of van meridianen wordt de energie gestimuleerd om goed te gaan stromen zodat eventuele blokkades op de meridianen oplossen. Hetzelfde gebeurt bij het toepassen van rotaties of mobilisatie van gewrichten.
Wanneer onze energie weer vrij door het lichaam kan stromen heeft dit een positief effect op ons fysiek, geestelijk en emotioneel welzijn. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen.